Doorgaan naar hoofdcontent

Erwtensoep en bonen in de zomer???

Natuurlijk wel.
Hieronder twee gerechten met winterse ingrediënten in een zomers jasje. Laat ik beginnen met een Hollandse klassieker: Snert. Tegenwoordig vind ik snert erg lekker, maar ik moet er niet aan denken om dat met zomerse temperaturen te eten. Vele van jullie kennen vast wel die lekkere koude gazpacho uit Andalusië. Deze snert is koud, fris en gepureerd dus wat dat betreft zijn er heel wat overeenkomsten. Het tweede gerecht bestaat hoofdzakelijk uit peulvruchten, maar door de superfrisse dressing is het toch geen zware hap. Zelf ben ik een fan van gerechten waarin het vlees NIET de hoofdrol speelt en daar voldoen deze gerechten ruimschoots aan.

Snert met een Spaanse twist

  • 2 theelepels boter of olijfolie
  • ½ ui of 2 gesneden sjalotjes
  • 300 ml kippen bouillon (of wat meer als je dunnere snert wil)
  • 400 gram diepvries erwten
  • 100 ml kokosmelk of eventueel room
  • 1 eetlepel citroensap
  • 1 sinaasappel
  • Paar takjes munt
  • Halve komkommer in stukjes
  • 1 of blikjes mosselen (of verse en dan de schelp verwijderen na koken)
  • Zout en peper
Bereiding:
Smelt de boter of verwarm de olie en bak de ui hierin zachtjes.
Voeg bouillon toe en laat een minuut of 2 zachtjes koken, doe daarna erwten er bij en laat dit 5 minuten rustig garen.
Zet het vuur uit en doe de helft van de munt en de komkommer erdoor.
Mix alles met staafmixer en voor een mooi gladde soep passeer je het door een zeef.
Voeg nu de kokosmelk (of de room) het sap van een halve sinaasappel en wat citroensap toe en meng het goed. 
Eventueel peper en eventueel naar smaak toevoegen
Laat de soep goed afkoelen in de koelkast.
    Serveer met partjes sinaasappel, blaadjes munt en de mossels.

    Zomerse Bonensalade

    • 1 pot kikkererwten
    • 1 pot rode bonen
    • 1 pot witte bonen
    • 1 pot linzen (optioneel)
    • 1 pot/blik mais
    • 1 gesnipperde rode ui
    • 5 lapjes gegrilde rode paprika uit pot gesneden in reepjes
    • 3 stengels bleekselderij in maantjes gesneden
    • Gesneden verse kruiden zoals basilicum of peterselie
    • Handje gewelde rozijnen en wat noten (optioneel)
    • Knapperig uitgebakken bacon of ontbijtspek (optioneel)
    Voor de dressing:
    • 5 eetlepels olijfolie
    • 2 eetlepel honing
    • Sap van 1 flinke citroen
    • 1-2 eetlepels dijon mosterd
    • 1-3 teentjes knoflook gesnipperd
    • Zout en peper naar smaak

    Bereiding:
    Gooi alle bonen en mais in een zeef, was de bonen met water en laat het uitlekken.
    Pak een grote schaal want die heb je wel nodig met zoveel bonen en doe ze daarin.
    Voeg nu de gesnipperde ui, de gesneden gegrilde paprika en de bleekselderij toe en roer door.
    Ook de verse gesneden kruiden mogen er nu in. Heb je noten en rozijnen? Hup erbij!
    Maak nu de dressing van alle ingrediënten van de dressing en klop het door elkaar met een vork of garde tot het gaat emulgeren. Zorg ervoor dat de dressing echt flink zuur is van de citroen, maar ook zoetig van de honing en wat pit van de mosterd. De dressing maakt de salade!
    Voeg de dressing toe aan het bonenmengsel en meng het goed.

    Serveer met wat knapperige bacon of laat het weg als je helemaal voor vegetarisch gaat.

    ¡Que aproveche! oftewel; eet smakelijk! Saludos Daniela y Tomás

    Reacties

    1. Leuk hoor die recepten, straks ga je ook nog een kookboek schrijven.

      BeantwoordenVerwijderen
    2. Klinkt lekker! Moet ik maar eens proberen (of ik kom gewoon even langs).

      BeantwoordenVerwijderen
    3. Hmm, lekker! Bonensalade. Was net op zoek naar een grote salade voor een party!

      BeantwoordenVerwijderen
      Reacties
      1. Leuk Ria, zorg voor voldoende dressing anders wordt hij droog door de hoeveelheid bonen.

        Verwijderen
    4. Die bonensalade lijkt me wel wat, en inderdaad wat Cora al zei, schrijf een kookboek,
      Heel veel BNers doen dat ook .

      BeantwoordenVerwijderen
      Reacties
      1. Nou voorlopig ben ik geen BNer en er zijn al zoveel kookboeken 😁

        Verwijderen
      2. Maar niet van een echte Holandse Spaanjaard.

        Verwijderen
    5. Lekker zeg! Heb je een alternatief voor mosselen? Ik ga die bonensalade zeker een keer maken, yam yam.

      BeantwoordenVerwijderen
      Reacties
      1. Hey Corine, laat het weg of anders een knapperig spekje

        Verwijderen
      2. Ha, dat was ook mijn vraag 😀 Robert en Kasper willen geen mosselen. Spekjes goed idee. Dit recept is voor 2 pers?

        Verwijderen
      3. Mooie foto's! Ziet er heel smakelijk uit!

        Verwijderen
    6. Hey Linda, als hoofdgerecht heb je 2 flinke borden. Je kan ook serano ham doen, of uitgebakken chorizo, of gerookte makreel.

      BeantwoordenVerwijderen

    Een reactie posten