Soep, Vis en een Puddinkje
voor het beslag:
Bereiding:

Bereiding:
¡Buen provecho!
Dit blog is weer een gerechtenblog, 3 gerechten die we regelmatig in een barretje of restaurant bestellen.
De eerste is een zomerse koude meloensoep, deze soep is gemaakt met meloen als hoofdingrediënt. Nu denk je vast dat meloen typisch iets is voor een dessert, maar door de komkommer (of sla!), spek, olijfolie en een snufje zout kan het toch doorgaan als voorgerecht. De eerste keer dat we dit bestelde waren we blij verrast door de heerlijke frisse smaak.
Het tweede gerecht is eigenlijk meer een tapas, het lijkt een beetje op de Nederlandse lekkerbek. Ze heten zepelines. Dit komt door de vorm, uit de frituur zien ze er uit als het luchtschip zeppelin.
Laatste gerecht is een toetje waar ik (Tom) gek op ben, natillas. Nata is het Spaanse woord voor room en dit is een romig puddinkje, vandaar. Eigenlijk is het gewoon een variatie op custard.
Meloensoep (4 personen)
- 500 gram “piel de sapo” meloen (en anders honingmeloen)
- 200 gram komkommer of 100 gram sla (!)
- 100 gram yoghurt
- 4 eetlepels extra virgine olijfolie
- 1 eetlepel citroensap (of anders azijn)
- Snufje zout
- 6 plakjes serranoham, bacon of ontbijtspek
- 12 blaadjes munt of basilicum

Bereiding:
Verwijder de schil en de pitten van de meloen, doe dit ook met de komkommer en snijd beide in blokjes.
Doe in de mengkom van de staafmixer de yoghurt, meloen, komkommer en de munt of basilicum blaadjes. Bewaar nog wat blaadjes voor garnering.
Mix het tot een gladde massa en voeg wat zout en citroensap naar smaak toe.
Voeg al mixend de olijfolie in een straaltje toe, het zal een mooie gladde emulsie worden.
Laat het daarna goed afkoelen in de koelkast.
Bak de serranoham, bacon of ontbijtspek goed en rustig uit tot er geen vet meer aan zit. Laat het uitlekken op een keukenpapiertje, het moet knapperig zijn.
Als je het serveert, druppel er dan nog wat olijfolie over en serveer met een blaadje munt of basilicum en verbrokkelde knapperig spek.
Zepelines (4 personen)
voor het beslag:
- 100 ml bier of water
- 70 gram patent-/patisseriebloem (dus geen zelfrijzend bakmeel!)
- 1/2 theelepel gist
- 1/2 theellepel zout
- 1 snufje kurkuma
Bereiding:
Snijd de vis in repen, vis een beetje zouten en sprenkel er wat citroensap over.
Gist oplossen in een beetje warm water en even laten staan.
Meng de droge ingrediënten door elkaar, daarna doe je het gistmengsel en het water (of bier) erbij en meng dit goed door. Het moet zo dik zijn dat het nog wel een papje is en de vis goed bedekt blijft met beslag. Zoiets als pannenkoekenbeslag.
Haal de reepjes vis door het beslag en frituur in hete olie.
Zodra ze mooi goudbruin en knapperig zijn haal je ze uit het vet en laat uitlekken op een keukendoek.
Serveer met mayonaise en citroen.
Natillas (6 personen)

- 5 eidooiers
- 1 liter melk (houd een beetje achter de hand voor een maizenapapje)
- 90 gram suiker
- 40 gram maizena
- 1 á 2 kaneelstokje(s)
- 1 zakje vanillesuiker
- 6 Mariabiscuits
- Kaneelpoeder om te strooien
- Optioneel: 1 steranijs of theelepel anijszaad
Bereiding:
Verwarm de melk rustig in een pan samen met een kaneelstokje en eventueel de anijs, vergeet niet af en toe te roeren.
Meng de maizena met een beetje melk tot een glad papje.
Meng in een andere kom de eidooiers en beide suikers goed met een garde.
Als de suiker er goed door heen gemengd is, voeg je het maizena-papje toe en roer dit weer door.
Zodra de melk kookt, haal je de pan even van het vuur en verwijder je het melkvel en de kaneelstok en anijs.
Voeg het ei-maizena mengsel al roerend toe aan de melk, wacht tot de maizena z’n werk doe en het mengsel dikker wordt. Laat het al roerend even door pruttelen (let op dat het mengsel niet op de bodem verbrand) en zet dan het vuur uit.
Verdeel de room over een aantal kommetjes en leg 1 Maria biscuitje op de room in het kommetje.
Laat een goed afkoelen in de koelkast.
Serveer met wat kaneelpoeder erover.
Saludos Daniela y Tomás
Wat leuk die recepten,misschien kunnen jullie wel een kookboek met Spaanse gerechten voor Nederlanders schrijven. Vooral de vis in deegpapje lijkt lekker. Goed idee die soep ,daar kun je je eigen gekweekte groenten goed voor gebruiken.
BeantwoordenVerwijderenZepelines zijn erg lekker, deze bestellen we regelmatig.
VerwijderenEcht wij komen een keer eten, thuis even uitproberen en ik moet er een kookboek van maken.
BeantwoordenVerwijderen😀 Nou binnenkort maar een keer komen eten dan.
VerwijderenWeer erg leuk om te lezen. Wij hebben die zepelines een keer met jullie gegeten in een tapas restaurant. Waren echt heel lekker. Heb je ze zelf ook al gamaakt Tom? Wat een apart soepje. Nog nooit dat recept gezien.
BeantwoordenVerwijderenYep, ik heb ze al een aantal keer gemaakt en ze zijn erg lekker. Dat soepje is inderdaad apart, maar toch erg lekker ondanks dat hij niet hartig en warm is. Een zomerse soep.
VerwijderenIk heb de meloensoep gemaakt en deze was inderdaad lekker fris. De meloen overheerst zeker niet en combineert prima met de krokant gebakken serranoham.
BeantwoordenVerwijderenLeuk dat je hem hebt uitgeprobeerd !
Verwijderen